It dokumentation er vigtig

Som det er beskrevet i denne artikel er det vigtigt at have en it dokumentation og sørge for at den er opdateret med relevante informationer og evt. betjeningsvejledninger/procedure hvis uheldet er ude.

En betjeningsvejledning kunne være en vejledning til genskabelse af filer fra backup programmet eller en procedure for hvem der skal kontaktes i tilfælde af ferie.

Man kan også bruge en IT dokumentation til at skabe sig et hurtigt overblik over Infrastrukturen, og det kan være med til formindske tiden et system er ude af drift eller hjælpe eksterne konsulenter med adgangs information hvis den normal It-ansvarlige afholder ferie eller ved sygdom.

Det tager naturligvis ressourcer at udarbejde en omfattende Dokumentation, men det kan godt ”betale” sig i det lange løb. Start med at lave et overordnet overblik og ”fylde på” hen af vejen.

Til at skabe et overblik kan man skrive side op og side ned om hvordan systemerne er koblet samme på kryds og tværs samt hvilken programmer / opgaver de indeholder, dette skaber et grundig indblik i Infrastrukturen men ikke et hurtigt overblik, og man kan selv miste overblikket under udarbejdelsen af dokumentationen.

Et billede siger mere end…

For at danne et hurtig overblik siger et billede som sagt mere end tusinde ord og det kan derfor anbefales at kombinere dokumentationen med en plantegning hvor de forskellige enheder tegnes ind på en tegning med en kort beskrivelse af enhederne evt. med reference nr. til sidetal i den udvidet dokumentation. Til det formål findes der en del gratis programmer der kan tegne diagrammer over it strukturen. Jeg har selv erfaring med programmet DIA som i øvrigt findes på dansk, det er simpel og intuitiv at bruge. Programmet kan findes på linket her http://dia-installer.de/

netværksdokumentation

Udover de Ikoner der medfølger til Dia er det også mulig at installere yderligere hvis der ikke findes et der netop passer til din plantegning.  De ekstra ikoner kaldes shapes og kan findes her http://dia-installer.de/shapes/index.html.en

 

Disclaimer