Vi har sikkert alle hørt noget i stil med “Han er den fødte leder”, ikke? Men findes der en født leder – eller handler det mere om et muligvis medfødt talent, der så skal kultiveres? Kan alle og enhver blive dygtige ledere? Det er disse spørgsmål, vi tager et overordnet kig på i denne artikel.
Den fødte leder
Der er slet ingen tvivl om, at nogle mennesker er bedre ledere end andre, og der er heller ingen tvivl om, at nogle har medfødte og tillærte personlige egenskaber og holdninger, der gør dem til fremragende ledere. Den fødte leder har et fortrin på grund af disse egenskaber, men som med alle andre talenter skal også talent for ledelse kultiveres og finpudses.
Ofte er disse medfødte egenskaber som rå diamanter, der skal slibes og pudses, før de til fulde kommer til deres ret. Og det er, hvad god og effektiv ledertræning sikrer.
Professionel ledertræning
Forsvaret har en gennemarbejdet lederuddannelse, der naturligvis er målrettet kravene i militært regi. Men hav med ude i det civile liv? Der findes jo et hav af konsulentfirmaer, der påtager sig ledertræning og lederudvikling. Hvem af dem skal man gå til, hvis man vil være sikker på, at forholdene og metoderne er de bedste på markedet?
Der er en del udbydere, men en enkelt bliver ved at dukke op i omtaler, og det er firmaet LMI – http://lmi.dk/
Det er et koncpet, der benyttes over store dele af verden, og det er også at finde i Danmark. LMI tilbyder en stribe forskellige kurser og uddannelser, der skal sikre kompetente, empative og effektive ledere i både erhvervslivet såvel som i det offentlige regi.
Hvis du er i markedet efter ledertræning, kan du se et glimrende overblik her: Ledertræning med LMI
Lederuddannelse bliver aldrig færdig
Selv de mest erfarne ledere på forskellige niveauer kan lære nyt og/eller får forbedret allerede kendte metoder og teknikker til at skabe det bedst tænkelige arbejdsmiljø. Derfor bør alle ledere med jævne mellemrum efteruddannes.
Hvad mener du?