Hårvask – hvor ofte, og hvad er ”reglerne”?

Du udsætter dit hår for en hel masse – og sikkert hver eneste dag! Det kan eksempelvis være shampoo, balsam, voks, hårspray, tørshampoo, føntørring, styling, fladjern, hårkur og så videre – men vigtigst af alt; du vasker sikkert hår hver dag, og det kan faktisk være ét af de hårdeste ’midler’ mod dit hår.

Hvis du tilhører den gruppe bestående af flere hundrede tusinde danskere, der bruger hårspray, voks eller andet stylingprodukt hver morgen, har du formodentlig også lyst til at vaske dit hår hver dag. Men er det sundt, og siger eksperterne ikke, at man kun bør vaske hår cirka hver tredje dag?

Der er forskel på hår

…og dermed hyppighed af hårvask. Din frisør mener sikkert ikke, at du skal vaske hår hver eneste dag, men hvis din hovedpund er fedtet, og du derved har let ved at få fedtet hår, kan du ”blive nødt til det”. Det er nemlig meget individuelt, hvor ofte hår ser ud til at trænge til at blive vasket. Det skyldes, at det talg, som vores talgkirtler producerer, er forskelligt fra person til person – og dermed er der stor forskel på, hvornår man føler en trang til at vaske hår.

Alder har også en betydning

Jo ældre du bliver, jo mindre fedtet er hovedbunden. Ældre mennesker danner mindre fedt sammenlignet med unge, og de kan derfor også vaske håret sjældnere. Dog bliver det et problem for de ældre, hvis hovedbunden bliver alt for tør, og derfor anbefales det ældre, at der går op til en hel uge mellem deres hårvaske.

Husk at håret også kan komme til at lugte

Hvis du forsøger at vænne håret til at blive vasket sjældnere, skal du vide, at det kan komme til at lugte. Ligesom en masse andet kommer til at lugte ved stuetemperatur, kan fedtet på hovedbunden også komme til at lugte. Det skyldes, at der ligger gamle rester af talg på hovedbunden, hvis det ikke vaskes ud. Dette talg kan med tiden komme til lugte – blot efter få dage. Du har sikkert også erfaret, at en persons hår (eller hovedbund) har lugtet af noget udefinerbart, og denne lugt er der ikke mange, der bryder sig om.

Hjælpemiddel til fedtet hår

Hvis du alligevel vil vænne håret til at blive vasket sjældnere, kan du bruge tørshampoo. Du har sikkert hørt din mor tale om, at hun brugte det, da hun var ung – men det er blevet yderst populært igen og fås i de fleste hudplejebutikker som Matas og online hudpleje-shops.

Tørshampoo er det gamle ’nye sort’, og flere og flere unge piger (især) benytter det. Det har nemlig det formål at absorbere fedtet i håret, og derved ser dit hår frisk og nyvasket ud efter brug – især hvis du gør brug af nogle af de bedste tørshampoos.

Men pas på, for du kan blive helt afhængig af produktet! Ja, det er selvfølgelig ikke så alvorligt ment, men mange bliver så glade for det, at de nærmest bruger tørshampoo hver eller hver anden dag. Det kan erstatte en hårvask – og derfor kan det blive din hjælp til at vaske håret sjældnere.

Disclaimer